Byta efternamn eller inte?

Laila Bagge och Niclas Wahlgren har gått och förlovat sig och nu diskuteras det på Aftonbladet vem som ska byta efternamn. Laila säger själv att det är en sjävklarhet att hon ska byta till Wahlgren, men experterna tycker att hon ska behålla sitt efternamn eftersom Laila Bagge även är ett välkänt varumärke…

Jag som har ett ovanligt efternamn skulle aldrig kunna tänka mig att byta till något annat.. Då dör ju mitt efternamn ut och det vill jag ju självklart inte.. Vi är bara 4 personer i Sverige som heter som mig och det är bara jag och min syster som kan föra vårat namn vidare… Nej den jag gifter mig med får ta mitt efternamn, och gör han inte det så kommer ju i alla fall mitt efternamn att gå vidare till våra barn.. Men jag byter aldrig!!!
Jag säger då som Terri Herrera Eriksson på Aftonbladet: ”Det var min mans kropp jag ville ha – inte hans namn”

Hur skulle ni göra i det här fallet? Byta till din partners, få din partner att byta eller ha kvar erat eget namn??

17 comments

 1. Zandra says:

  Nope, lika för mig. tänker inte byta eftersom vi är de sista.
  mycket bra citat av terri tycker jag =D

  [Svara]

  Elina Reply:

  @Zandra, Haha aa Terris citat e bäst!!!

  [Svara]

 2. Fru Evelina says:

  ja inte måste man byta till mannens! hade jag haft en bra relation till min mamma skulle jag nog aldrig velat byta, så då hade vi nog fått heta olika :-)

  kram!

  [Svara]

  Elina Reply:

  @Fru Evelina, Hihi okej.. Nej visst kan man absilut byta till kvinnans :) Jag hoppas att den dagen jag träffar min drömprins har han ett riktigt tråkigt efternamn och vill byta till mitt :) Man kan ju alltid hoppas 😉
  Kram kram

  [Svara]

 3. Kashaya says:

  Ja jag har ju valt att behålla mitt efternamn…

  [Svara]

  Elina Reply:

  @Kashaya, Ja men se, kul att det finns folk som inte gör som ”samhället” tycker.. Jag kommer aldrig byta bort mitt efternamn =)

  [Svara]

 4. marie says:

  jag tänker byta. efrtersom jag har typ de vanligaste efternamnet så är de lite roligare att få ett som inte är lika vanligt
  .-= marie´s last blog ..Blöt promenad och partytime =-.

  [Svara]

  Elina Reply:

  @marie, ja men det kan jag förstå, har man ett vanligt efternamn och ens partner ovanligt, så är det klart att jag också skulle byta.. hehe du blir Tale 2 😉

  [Svara]

 5. Karola says:

  Ja, det blir spännande och se de barn som föds nu när de ska till och gifta sig! Många barn har idag dubbla efternamn….när de sen gifter sig med en annan med två efternamn så får de fyra efternamn! Nä, varför kan inget bara få vara traditionellt? Det handlar inte om något annat än tradition att ta mannens efternamn.

  [Svara]

  Elina Reply:

  @Karola, Men om mna som jag har ett ovanligt efternamn och så säger vi att jag träffar en kille som har ett vanligt efternamn.. Varför ska då jag behöva ta hans vanliga tråkiga efternamn? jag anser att den gamla traditionen med att man tog mannens efternamn berodde på att man skulle visa att mannen ägde kvinnan, så är det inte längre.. Nej mitt efternamn kommer inte bytas ut..

  [Svara]

 6. H-M says:

  Någon nämde de barn som har ”dubbla efternamn”. Man kan enligt den svenska namnlagen inte längre ha två efternamn, man har bara ett och det är det sista namnet. Allt annat är förnamn eller mellannamn. Således kan ingen alltså få fyra efternamn, utan bara ett!

  [Svara]

  Jocke Reply:

  @H-M,
  Precis! Mina barn har ETT efternamn och det har de efter sin mor. Jag har ett så kallat dubbelnamn ”Nyman Silverstig”, men en del puckon skriver ”Nyman-Silverstig” vilket är ett namn som inte finns! Själv skriver jag oftast bara Silverstig, eftersom ”Nyman” är lika ointressant att skriva ut som att jag heter Gustav i förnamn utöver mitt tilltalsnamn ”Joachim”.

  /Gustav Joachim Nyman Silverstig
  ,eller som jag själv föredrar. Jocke Silverstig! 😀
  .-= Jocke´s last blog ..Fullt upp! =-.

  [Svara]

  Annica Nyman Reply:

  @Jocke, Konstigt tycker jag att fortfarande bära sin före detta frus efternamn. Det är ju detsamma som att ta avstånd helt från sina rötter./AB

  [Svara]

  Jocke Reply:

  @Annica Nyman,
  De flesta frånskilda som har tagna namn behåller dem efter skilsmässan av den enkla anledningen att man vill ha samma efternamn som sina barn. Att då byta tillbaka namn vore ju med ovanstående resonemang detsamma som att ta avstånd från sina barn! I mitt namn valde jag att behålla mitt ursprungsnamn som mellannamn, men i de flesta namn skippar man ju sitt gamla namn helt. Menar då Annica att alla gifta som inte har kvar sitt gamla namn tar avstånd från sitt ursprung? Jag undrar om majoriteten av alla gifta kvinnor skulle hålla med om detta? Annica själv tex?
  .-= Jocke´s last blog ..Fullt upp! =-.

  [Svara]

 7. Jocke says:

  Det där var morsan Elina! :S

  [Svara]

  Elina Reply:

  @Jocke, Haha jaha, men då fattar jag vad du pratat om 😉

  [Svara]

  Elina Reply:

  @Jocke, Förresten, har hon googlat fram ditt namn eftersom hon hittade dig i min lilla blogg 😉

  [Svara]

Kommentera

CommentLuv badge