Italien – ett magiskt land

 

De flesta av oss tycker om att resa, men ibland när man sitter där framför datorn och ska boka sitt nästa äventyr kan fantasin tryta. Det är inte alltid så lätt att veta exakt vart man vill, även om man vet att man vill någonstans.

Ett säkert kort, som alltid fungerar och som går hem hos människor i alla åldrar, är Italien. Detta avlånga land erbjuder många olika miljöer med allt från stränder och sjöar till bergsområden och stora världsstäder.

Den italienska maten

Precis som man misstänker består den kulinariska delen av Italien till stor del av pizza och pasta. Det är dock extremt bra sådana och de är väl värda att avnjutas just för att man befinner sig i Italien som hävdas vara ursprungslandet för dessa maträtter.

Wood fire pizza Margharita

Det går dock att få dåliga varianter av dessa maträtter även i Italien. Ett bra tips brukar vara att hålla sig borta från de värsta turiststråken med den medelmåttiga maten och de höga priserna. Istället ska man söka sig till de lite mindre och mer autentiska restaurangerna för att få uppleva en riktig aha-upplevelse av pizzor eller pastor.

Förbered dig på detta

Det är varmt. Italien har ett härligt klimat och man kan i stort sett komma hit under hela året även om det är några vintermånader som kanske inte är så lämpliga om det är sol och värme man eftersträvar på sin resa. Under sommarhalvåret kan det däremot bli extremt varmt, speciellt om man befinner sig i en stad och inte vid kusten. Italien är ett kuperat land och områden som ligger omringade av bergskedjor får ofta funktionen av en gryta dit ingen vind når. Alltså kan det bli extremt varmt utan att det fläktar mycket. Det kan därför vara bra att hålla sig inomhus eller i skuggan under de allra varmaste timmarna och man måste även komma ihåg att dricka extra mycket.

Var också beredd på att i stort sett allt tar mycket längre tid än hemma. Italienarna stressar inte i onödan och låter saker och ting få ta sin lilla tid.