Planera en resa till Prag

Prag är ett populärt resmål av flera anledningar. Staden är till exempel känd för sin vackra arkitektur, med byggnader som representerar nästan alla stilarter genom historien. Historia är en annan anledning till att Prag lockar turister från hela världen, då stadens gamla stadsdel är från 1200-talet, och den ”nya” från 1300-talet. Men vad behöver man veta mer specifikt för att planera en resa till Tjeckiens huvudstad?

Något som alltid är bra att kolla upp i förväg, för att vara säker på att man inte missar något, är vilka de mest kända sevärdheterna är. Prag har som nämndes ovan mycket att bjuda på i denna kategori, men några av stadens ”måsten” är Nationalmuséet, torget i Gamla stan och Pragborgen. Nationalmuséets samlingar är utspridda på flera platser i staden, men det man oftast avser är den stora byggnaden vid Vaclavplatsen (som för övrigt är en annan populär sevärdhet i Prag).1024px-Prague_Old_Town_Square,_Czech_Republic_-_Oct_2010

Innan resan bör man också bestämma en eller flera rätter ur det lokala köket som man vill prova. Klassiker i Tjeckien är till exempel schnitzel och gulasch, men kanske ännu viktigare än så är att man provar någon av de lokala ölsorterna, som ju är vida kända. Det mest populära ölet är Pilsner Urquell från Plzeň.

Något annat som underlättar stort är om man läser på lite om stadens kommunikationer innan man kommer fram, så att man vet vilket som är det lättaste sättet att ta sig runt. I Prag är detta relativt enkelt, eftersom man kan välja mellan både spårvagnar och tunnelbana, och all kollektivtrafik har ett gemensamt biljettsystem.

Om man reser i vuxet sällskap är ens planering inför resan mer eller mindre klar vid det här laget, förutom några mindre detaljer. Reser man med barn finns det dock flera andra aspekter som man också måste ha i åtanke. Det räcker till exempel inte med att packa ett par bekväma skor för en dags sightseeing, man måste också ha en barnvagn som är lätt att hantera och som man orkar gå runt på stan med i flera timmar. På Bigbaby.se finns ett brett sortiment av barnvagnar från märket Bugaboo, som har barnvagnar som passar alla situationer. Andra saker man måste tänka på när man reser med barn är att anpassa aktiviteterna på resan, så att även barnen får någon behållning.