Upplev det förcolumbianska Sydamerika

Det kan finnas många anledningar till att man lockas att besöka Sydamerika – maten, danserna och klimatet, för att bara nämna några. Men en av de vanligaste anledningarna till att turister besöker den sydliga kontinenten är för dess historia. Människor fascineras helt enkelt av de folkslag och avancerade kulturer som frodades i Sydamerika innan Christofer Columbus och de spanska conquistadorerna intog deras land. Lyckligtvis finns resterna av dessa kulturer bevarade i form av imponerande byggnadsverk och ruiner, som varje år besöks av turister som imponeras av de ståtliga pyramiderna och känner historiens vingslag slå. 1280px-el_castillo_stitch_2008_edit_1

Det land som har kanske mest att erbjuda i den vägen är Mexiko, där två välkända förcolumbianska kulturer hade sitt säte: aztekerna och mayaindianerna. Den mest välbevarade resten av den aztekiska kulturen är Teotihuacán, eller Gudarnas stad. Här hittar man bland annat Solpyramiden, som tillsammans med två andra pyramider utgör ett imponerande besöksmål där man kan tillbringa flera timmar, särskilt om man har bestämt sig för att klättra upp på någon eller flera av pyramiderna.

Om man inte fått nog av pyramider när man är i Mexiko bör man också besöka Chichen Itzá, som är ett av världens sju nya underverk. Chichen Itzá är den bäst bevarade mayastaden, och här kan man bland annat uppleva den imponerande pyramiden ”El Castillo”, Slottet.

Många passar på att besöka fler än ett land när de har rest hela vägen till Sydamerika, och om man vill göra det, och samtidigt uppleva mer sydamerikansk historia, ska man styra kosan mot Peru. I Anderna, 80 kilometer nordväst om staden Cuzco, hittar man på 4 000 meters höjd inkastaden Machu Picchu. Numera kan man åka buss upp till denna förcolumbianska stad, som till skillnad från Teotihuacán och Chichen Itza aldrig upptäcktes av de spanska erövrarna.

Om du liksom många andra drömmer om att göra en liknande resa, men inte har i närheten det kapital som krävs, kan en lösning vara att ta ett snabblån. Det är visserligen ett dyrt sätt att låna pengar, men om du har möjlighet att betala tillbaka lånet, och det gör verklighet av din resedröm, kan det kanske vara värt det.