Barcelona – Antoni Gaudís hemstad

Barcelona har länge varit ett av Spaniens mest populära turistmål. Staden bjuder bland annat på kulturupplevelser, nöjesliv och shoppingmöjligheter. Staden är dessutom hemstad för ett av världens bästa fotbollslag. Många av byggnaderna i staden ritades av den världsberömde arkitekten Antoni Gaudí. Hans kanske mest kända byggnad är den katolska basilikan Sagrada Família. Det finns många andra kända byggnader i staden, ett exempel är den gotiska kyrkan Santa Maria del Mar som hade en framträdande roll i Idelfonso Falcones roman ”Katedralen vid havet i Barcelona”. Barcelona är ett perfekt resmål för människor som är intresserade av arkitektur.

sagrada-familia-552084_960_720Ett älskat resmål

Barcelona är Spaniens näst största stad och ligger på Medelhavskusten. Staden är huvudstad för den autonoma regionen Katalonien. Det är osäkert när Barcelona grundades men det har funnits bosättning i området sedan 700-talet f.Kr. Idag är Barcelona en viktig hamnstad med drygt tre miljoner invånare i storstadsområdet. I Barcelona finns långa sandstränder nära staden och det är lätt att kombinera stadssemestern med sol och bad. Staden har ett rikt kulturliv och en mängd fascinerande byggnader. Nattlivet i Barcelona är fartfyllt och det finns mycket att se och uppleva. Redan i slutet av februari brukar det vara så varmt i Barcelona att man kan gå utomhus i endast t-shirt. På sommaren är temperaturen oftast behagligt varm och det blir sällan olidligt hett. Stadens berömda fotbollslag, F.C. Barcelona, lockar besökare från när och fjärran. Laget har vunnit många prestigefyllda segrar hemma i Spanien och ute i Europa. Är du också en vinnare? Spela och vinn med megalotto! Lycka till!

Mästerarkitekten som präglade Barcelona

Barcelona är kanske mest känd för sina många berömda byggnader. Många av dem är ritade av Antoni Gaudí som var verksam i staden. Gaudí blandade färger, former och material på ett sätt som var ovanligt för hans samtid. Han hade en förkärlek för gotik och inspirerades av medeltida arkitektur. Gaudí ritade många av de egendomliga bostadshus som finns i Barcelona. Den främsta av Gaudís byggnader är dock hans livsverk: la sagrada familia Barcelona Spanien. Den jättelika basilikan började byggas 1882 men är fortfarande inte helt färdigbyggd. Gaudís plan var att byggandet skulle pågå i hundratals år. Kyrkan ägs av en katolsk stiftelse och byggandet bekostas endast av privata donationer. Det har begränsat byggfarten. Den ökande turismen i Barcelona har dock gjort att stiftelsen idag har gott om pengar att bygga basilikan. Det planeras att kyrkan ska vara färdigbyggd år 2026, 100 år efter Gaudís död, men den planen är omtvistad. I november 2010 invigdes kyrkan av påven Benedictus XVI.

 

dotmag