Budapest – en fantastisk vinterdestination

Budapest är en otrolig stad att resa till oavsett årstid. Man ska absolut inte begränsa sig till sommaren, då staden har mycket att bjuda även vintertid. Oavsett om det inte blir ett avbrott i vintern på samma sätt som om man reser till klassiska varma vinterdestinationer, så kan man enkelt fylla på med ny energi efter vackra sevärdheter, god mat och roliga upplevelser. Att dessutom kunna göra det till en billig peng, gör Budapest ännu mer rätt efter den spräckta julbudgeten!

Sevärdheter

Som svensk är man van att vistas utomhus i kylan på vintern, och därför kan man lika gärna strosa runt i Budapest och njuta av vackra sevärdheter. Vad gäller arkitektur och byggnader, så bjuder staden nästan på något vackert vart man än går. Men parlamentsbyggnaden och Budaslottet är platser väl värda att besöka, för att åtminstone nämna några. Under vintern tenderar dock hud och skägg att ta stryk, så glöm inte att packa med en bra skäggolja som kan hålla både skägg och underliggande hud mjuk och hygienisk samtidigt som den verkar förebyggande mot inåtväxande hårstrån.

Att göra under vintern

Det finns dock mer att göra i Budapest på vintern än att strosa runt. Bland annat bjuder staden på bra shopping och vill man ha något annorlunda, finns även en loppmarknad att besöka. Något som verkligen kan rekommenderas är att åka skridskor på någon av stadens isrinkar. Vill man åka skridskor med en spektakulär utsikt, så kan man faktiskt det vid slottet Vajdahunyad. Det går oftast att hyra skridskor på plats.

Värm dig med god mat och dryck

När det är kallt vill man gärna komma in i värmen emellanåt, och då passar det utmärkt med en god bakelse eller en varm dryck på något av stadens mysiga caféer. Både mat och dryck är billigt så man kan gott kosta på sig fler besök på caféer än vanligt. Få saker är lika mysiga och värmande som att dricka ett glas vinglögg i Budapest. Om kylan inte stör kan man ta sig till street food-området, där man bland annat kan välja mellan olika sorters langos eller annan spännande mat. Här är det dessutom väldigt billigt, men man får vara beredd på att stå då det endast finns ett fåtal stolar på plats. Det är inte bara mat och dryck som gör Budapest till en billig destination, man kan nämligen även hitta billigt flyg och hotell.

Om man har turen att få snö under sin vistelse, så lägger den sig så vackert över de gamla detaljrika byggnaderna att man nästan tror att man hamnat i en sagovärld. Därför går det knappt att beskriva en vintervistelse i Budapest med rättvisa, och det är således helt klart värt ett besök för att själv få uppleva det.

dotmag