Upplev skotska högländerna

Skottland har blivit mer lättillgängligt med direktflyg flera gånger i veckan. Möjligheterna att göra en långhelg eller några dagars resa har gjort att fler och fler upptäcker de skotska högländerna som resmål. Här finns en hel del intressant att utforska. Dagarna kan du använda till besök på slott med tinnar och torn och fantastiska trädgårdar eller natursköna vandringar i ett fascinerande landskap. På kvällen är ett besök på en murrig pub obligatoriskt. Här provar du lokala ölsorter eller inhemsk maltwhisky samtidigt som du försöker förstå den skotska dialekten. Välj gärna ett boende på ett av alla charmiga familjedrivna hotell på landsbygden.

Skotska högländerna med bil eller motorcykel

Många har tröttnat på traditionella charterresor till solen. Både yngre och äldre lockas ofta av andra typer av resor idag. En mässa bjöd in seniorer till mingel och information om resor och äventyr nyligen, och den lockade många intresserade. Stort intresse visades för resor med husbil eller resor inriktade på friskvård. En del föredrar även semester med möjligheter till vandringar eller turer med motorcykel. Skotska högländerna är ett resmål som passar perfekt med sina vandringsmöjligheter. Att hyra bil eller motorcykel för att resa runt och besöka slott, whiskydestillerier, landsbygden och den mytomspunna sjön Loch Ness, är ett också ett mycket bra alternativ för dig som vill resa runt på egen hand.

Äta och dricka whisky

Skottland står för ungefär hälften av världens maltwhiskyproduktion. Du kan besöka många av destillerierna för whiskyprovning. Här finns både mindre och större destillerier och whiskyälskaren tror nog att hen är i paradiset. Glenfiddich, som är ett av de större, har både restaurang och besökscentrum. Det är fortfarande ägt av samma familj som grundade det, vilket inte är fallet med alla eftersom många har köpts upp av stora koncerner. Skotska maten är inte speciellt omtalad med den har en hel del att erbjuda. Kött och fågel är från gårdar i bygden, och musslor, lax och fisk från Nordsjön. Maten tillagas ofta på ett enkelt sätt och de låter de fina råvarorna tala för sig själva.

dotmag