Testa mikrocamping: använd bilen som husbil

Drömmer du om att bara kunna bege dig ut på vägarna och ta dagen och semestern som den kommer? Samtidigt som en husbil är ett alldeles för dyrt inköp? Då kan du testa mikrocamping, en trend som bara växer.

Mikrocamping: bilen

Mikrocamping är inte så vanligt i Sverige som nere på kontinenten och i USA. Det handlar om att använda sin bil som en liten minihusbil. Perfekt för dig som vill göra en bilsemester i Europa eller upptäcka mer av Sverige. Vissa personer köper en lite större bil som de “bygger om” för att använda som campingbil, medan andra använder sin vanliga bil och sover i den. Naturligtvis underlättar det att mikrocampa i en lite större bil, helst en van som en Ford Transit. Men det finns faktiskt personer som bokstavligen reser och sover i sin Mini Cooper. Att köpa en bil som passar för mikrocamping kan du se som en investering. Du kommer att spara tusenlappar varje år genom att du inte behöver bo på hotell, dra en husvagn eller äga en husbil. En bra bil att satsa på för både mikrocamping och vardagsliv är Ford. Du får både mycket för pengarna och mycket plats i bilen. Vill du gå all in på mikrocamping köper du en Ford Transit och bygger om den till en egen husbil. Lite hardcore förstås, men mycket nöje. En bra kombobil, för både semester och vardag, är Ford Kuga. En lagom stor SUV som inte drar så mycket. Gå in på Holmgrens Bil som har både Ford och andra bilar för både en funktionell vardag och skön semester.

Inredning för mikrocamping

För att kunna sova i din bil behöver du en säng. Har du en Ford Transit kan du bokstavligen ställa in en säng som dagtid är en soffa. Om du ska mikrocampa i en vanlig bil är det vanligt att antingen ta bort baksätena (tillfälligt eller permanent) eller så fäller du bara fram dem. Det handlar om att få en plan yta. Ska du använda en mindre bil kan du behöva en “låda” i bagageutrymmet så att det blir plant för fötterna. Vissa personer ställer sin kylbag bakom framsätena för att göra det plant vid huvudet. Allt beror på din bil och hur mycket som du vill göra. Sedan lägger du in en madrass.

För att laga mat använder du ett gasolkök. Det finns personer som bokstavligen byggt om sin vanliga kombibil så att de både har en sängplats (oftast bara för en person) samt ett litet kök med hyllor inne i bilen. Det handlar om att vara kreativ. Du hittar mycket inspiration på YouTube där du kan se hur folk har byggt om en Ford Transit för att resa under flera månader, men också hur personer på ett enkelt sätt använder sin vardagsbil till mikrocamping på helgerna och under semestern.

dotmag